Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Το Σουδάν- Η χώρα


Απέραντη χώρα, 2.500.000 τ.χλμ. περίπου, σχεδόν 17 Ελλάδες(!!!), η μεγαλύτερη της Αφρικής. Βόρεια σύνορα- Αίγυπτος, βορειοδυτικά- Λιβύη, δυτικά- Τσαντ, νοτιοδυτικά- Κονγκό και Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, νοτιοανατολικά- Κένυα και Ουγκάντα, ανατολικά- Ερυθραία και Αιθιοπία, ενώ βρέχεται από την Ερυθρά θάλασσα. Πληθυσμός περίπου 40 εκατομμύρια, δε βγάζεις άκρη, οι περισσότεροι κάτοικοι κατά μήκος του Λευκού και του Γαλάζιου Νείλου.
Πρωτεύουσα το Χαρτούμ, στον 15ο παράλληλο, στη συμβολή των δύο Νείλων, με πληθυσμό περίπου 10.000.000. Μουσουλμάνοι κατά πλειοψηφία στο Βορρά, Χριστιανοί και ανιμιστές στο Νότο, με ισχυρή παρουσία καθολικών και προτεσταντών. Οι κάτοικοι, αραβικής καταγωγής και ντόπιες αφρικανικές φυλές. Επίσημη γλώσσα η αραβική, κατά τόπους και κατά φυλή δεκάδες γλωσσσικές ποικιλίες, μη συγγενείς μεταξύ τους.
Αγροτική κατά βάση οικονομία, περιορισμένη εκμετάλλευση των υδάτων του Νείλου. Είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής σουσαμιού.
Πετρέλαιο και ανεκμετάλλευτος ορυκτός πλούτος, η κύρια πηγή των εσωτερικών προβλημάτων και των εξωτερικών επεμβάσεων.
Παιδεία κρατική για τη φτωχολογιά, ιδιωτική, πανάκριβη αλλά πολύ καλού επιπέδου, για τους "κατέχοντες". Κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια με δίδακτρα ετήσια από 3000 ευρώ και πάνω τα ιδιωτικά, φθηνότερα τα κρατικά.
Νοσοκομειακή περίθαλψη για κάθε βαλάντιο, αν υπάρχει χρήμα βέβαια!
Οι "έχοντες" και "κατέχοντες" επιπέδου Βαρδινο-Λάτσηδων λύνουν και δένουν. Από κάτω μια πολυάριθμη μεγαλοαστική τάξη που καλοπερνάει, δε θα μπορούσα να μιλήσω όμως για αναπτυγμένη μεσαία τάξη, είναι η τάξη που απλώς επιβιώνει ανεκτά ή απολαμβάνει το κάτι παραπάνω, π.χ. ο κάτοχος αυτοκινήτου, έστω και παλιού, είναι σίγουρο ότι τουλάχιστον δεν πεινάει! Από κει και πέρα οι άνθρωποι του μεροκάματου το οποίο δε φτάνει σε καμία περίπτωση να καλύψει ούτε τις περιορισμένες ανάγκες τους! Τέλος ο κόσμος που πεινάει, που χορταίνει την πείνα του όπως βρει.
Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές εκτιμήσεις οι οποίες αναφέρονται στο Χαρτούμ. Αν βγούμε παραέξω, εκεί είναι ένας άλλος κόσμος στον οποίο θ' αναφερθούμε σε επόμενες αναρτήσεις...

49 σχόλια:

  1. ενδιαφεροντες οι πληροφοριες Vad.

    Δυο μικρες αποριες
    -Ζεις και εργαζεσαι εκει;
    -Αυτοι οι ανιμιστες τι ειναι;

    Καλησπερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/8/08, 6:04 μ.μ.

    Με πρόλαβε ο Αντώνης. Ακριβώς τα ίδια θα σε ρώταγα και γω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aντωνη και elgrecogr,γειά σας!
    Εργάζομαι στο Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Χαρτούμ,είμαι φιλόλογος,1η Σεπτέμβρη ξαναπάω και φυσικά υποθέτω ότι θα είστε η χειμωνιάτικη συντροφιά μου!
    Ανιμιστές(από το λατινικό anima=ψυχή) οι κατά τη χριστιανική ορολογία ειδωλολάτρες,το ποσοστό πια είναι ελάχιστο,2% περίπου,μόνο στο Νότιο Σουδάν,όχι στο Βορρά.Δεν έχω έρθει σε επαφή με φυλές ανιμιστών,είναι πολύ μακρια απ'το Χαρτουμ,ίσως φέτος να καταφέρω να παω όχι πολύ νότια,11 ώρες ταξίδι! Εχει εκει το Εθνικό πάρκο του Ντίντερ,οχι του επιπέδου Κένυας ή αλλων πάρκων,αλλά πιστεύω ότι θάναι μοναδική εμπειρία! Ιδωμεν....
    Καλη εβδομάδα και στους δύο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. A o VAD εισαι ;
    Πες το άνθρωπέ μου και μπερδεύτηκα !
    Φυσικά θα ειμαι στη χειμωνιάτικη συντροφιά σου αν θες και βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον να εργάζεται κανεις σε μια τέτοια χώρα αν και ομολογώ οτι με φοβίζει λιγάκι.

    Οι ανιμιστές απ όσο ξέρω έχουν κάποιες ενδιαφέρουσες τελετές και ειναι πολύ ειρηνικοί άνθρωποι.
    Ομως ο βορράς που έχει τα πετρέλαια καταδυναστεύει τον Νότο.
    Συμπτωματικά όλως ντε, ο βορράς εχει μουσουλμάνους.
    Εχω διαβάσει οτι υπάρχουν άνθρωποι φτωχοί που πάνε κάθε μερα σχεδόν βορρά-νότο και ξανά για ενα μικρό μεροκάματο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξέρω,βρε ΤΖΟΝΆΚΟ ,τι σε μπέρδεψε!Οχι,δεν υπάρχει φόβος,εκεί που κυκλοφορούμε μας ξέρουν καλά,το Χαρτούμ είναι η ασφαλέστερη πόλη της Αφρικής για τους ξένους,τόχω περπατήσει απ'άκρη σ'άκρη,και πολλές φορές νύχτα,χωρίς το παραμικρό πρόβλημα!Αλλωστε οι Ελληνες ομογενεις εκεί έχουν πολύ καλό όνομα από παλιά.
    Τα πετρέλαια είναι μεταξύ Βορρα-Νότου,αλλά και προς τη Δύση(Νταρφούρ),άσε ,δε βγάζεις άκρη.Ολοι θέλουν κομμάτι απ'την πίτα...
    Ανιμιστες και..άντε τώρα,δώσε τους λίγα γελάδια παραπάνω και γίναν χριστιανοί!Να λαδώσει τ'αντεράκι του θέλει ο κοσμάκης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ααααμμμ λοιπον ...
    μια εικαστική παρέμβαση παρακαλώ...
    δεν γίνονται χριστιανοί..γίνονται μανα μου--κόβει-πιάσε ένα τζησους-να κελαϊδήσει η μπάκα-Σοβαροαστειοπεραχιονίζει τώρα...Στοιχεία ανιμισμού εμπεριέχει και η χριστιανική θρησκεία..Αλληλοσυμπληρούμενα και αλληλοαποκλειόμενα θα μου πείτε....Θα μου πείτε??--και συγγνώμη που πετάχτηκα χωρίς κάλεσμα στο blog σας..Η άνιμα(χωρίς τον παλιάτσο της)με παρέσυρε..Σουουοριιιιι!Να περνάτε καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σεισάχθεια,χίλιοι καλοί χωράνε!Καλωσόρισες!Αλλωστε σ'έχουμε ανάγκη,αλλά και συ καημένη από πόσα βάρη να μας απαλλάξεις που έχει γίνει η πλάτη μας σαν του Κουασιμόδου!
    'Εχεις δίκιο,όταν πεινάει ο άλλος,προσκυνάει όποιον θεό του πεις!
    Και βέβαια οι θρησκευτικες τελετές είναι δάνεια από θρησκεία σε θρησκεία!
    Καλό σου βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Superman,Fantastic Four,James Bond,Bush,Αλλαχ,Σινταρτα,Κωστάκης και λοιποί ίσως να είναι καημένοι..Αυτοί μάλιστα!Μένουν μόνο στα λόγια.!Εγώ όμως vad..αχ εγώ...Είμαι μια πραγματική σεισάχθεια από την ένδοξη οικογένεια των Pleasure(οχι τοτε δεν υπήρχε αυτη η γλώσσα αλλά το κάνω για να πουλήσω μούρη!)προγονος των τζίνι και του LSD...Ποτε μην υποτιμάς μια σεισάχθεια και δη τουτην εδώ..Ευχαριστώ για την υποδοχή.Ελπίζω να φανώ αντάξια των προσδοκιών σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. α,κουφο μου φαινεται να μιλανε αραβικα.Το Ελληνικο σχολειο ποσα παιδια εχει ?πανε και σε ιδιωτικο αγγλικο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Aγαπητή Σεισάχθεια,η ταπεινοφροσύνη σου με σκλαβώνει!Οι μετριόφρονες έχουν πάντα ιδιαίτερη θέση στο blog μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. zouri1,μεταφέροντας τη μουσουλμανική θρησκεία,πολλοι Αραβες εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Σουδάν.
    Τα ελληνικά σχολεία, νηπιαγωγείο,δημοτικό,γυμνάσιο,λύκειο,εχουν περίπου πενήντα μαθητές,ξεχωριστό αφιέρωμα στο θέμα θα κάνω σε επόμενη ανάρτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. zouri1,(συμπληρωματική απάντηση)λιγα παιδιά ελληνικης καταγωγής φοιτουν σε ξένα ιδιωτικά σχολεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος5/8/08, 7:27 μ.μ.

    Και γω εδώ θα μαι φίλε Vad, συντροφιά και το χειμώνα. Περιμένω για το ποστ με θέμα τα Ελληνικά σχολεία στο Χαρτούμ. Αλήθεια, πώς κατάληξες εκει πέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. χθες διαβασα και για ενα αλλο καθηγητη που παει πρωτη φορα στην Λιθουανια.Εσεις θα ειστε η διαδυκτιακη συντροφια μας τον χειμωνα.Αληθεια πως ειναι ο χειμωνας στο Σουδαν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Elgrecogr,τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού στελεχώνονται με Ελληνες εκπαιδευτικους του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Elgrecogr και zouri1,ωραία ,θάχω καλή παρέα!
    Ο χειμώνας στο Χαρτουμ,ανοιξιάτικος ,δροσερός έως κρύος,ξερό κρύο,κάτι σαν Βαρδάρης στη Θεσσαλονίκη!Τα βράδια του χειμώνα η θερμοκρασία μπορει να πέσει μέχρι και κάτω από 15 βαθμούς,τη μέρα όχι πάνω απο 30.Μακρυμάνικο πουκάμισο και ελαφρό μπουφανάκι και βγαίνει ο χειμώνας μια χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σιγουρα κατέχω μια ιδιαιτερη θεση στα blogs.απλα συνήθως βρίσκεται τόσο χαμηλα που χρειάζομαι ηλεκτρονικο μικροσκόπιο για να την δω..(παίζει να πείσω τον μπαγάσα να σπαταλήσει λίγη μαγική μπαγασόσκονη και για μένα)..Δεν ήθελα να σας σκλαβώσω ..αλλά μιας και έγινε το κακό θα το εκμεταλευτώ(απο blogοχειροπεδες πώς τα πάτε??)..αα και από ενδυματολογική άποψη έχω να προσθέσω και κανα γουστοζικο καπελίνο..Θα ναι μουρλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σεισάχθεια, μπήκαμε στη διαδικτυακή διαδικασία γιατί νομίζουμε ότι έχουμε κάτι να πούμε,και κυρίως έχουμε πολλά να μάθουμε,σιγά μη μαζεψουμε ψήφους!
    Blogoχειροπέδες;Ποτέ φυσικά!Ελεύθερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό για τις ψηφους τωρα γιατι το λετε??
    free-blogopassport??κατι είναι και αυτό τολμώ να πώ...
    Θερμή παράκληση-κανετε όσες δυνατόν περισσότερες αναρτήσεις με φωτος της υπέροχης πόλης ..ειμαι φανατική treveller,ζω μεσα από την εναλλαγη σκηνικών και την κίνηση ,επομένως αρπαζω κάθε ευκαιρία-ακόμα και εικονική-για να επεξεργαστώ νέους τόπους..Αμμα εχετε όρεξη δλδ,μην σας κουράσουμε και χασουμε και αυτά που έχουμε..Ας μην ειμαι υπερβολική και απληστη(κομματάκι δυσκολο ακουγεται αυτο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας δίνεις vad.
    Αναρωτιέμαι στο Σουδάν υπάρχουν κόπτες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Οι αναρτήσεις σου για τη καθημερίνοτητα του Σουδάν θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον γιατί σπάνια έχουμε τη δυαντότητα να συνομιλούμε με ανθρώπους που ζούνε σε τέτοιες χώρες.

    Οπως και στις πειρρότερες χώρες της Αφρική ούτε στο Σουδάν έχει μεσσαία τάξη. Αυτό μου λένε και οι φίλοι μου από Νιγηρία και Ζιμπάμπυε. Οι έχοντες κάνουν κουμάντο στα πάντα!

    Αναμενόμεν λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητή Σεισάχθεια,το είπα για τις΄΄ψήφους΄΄,γιατί αυτοσαρκάστηκες μιλώντας για τη θέση σου ανάμεσα στους μπλογκερς,προσωπικά εκτιμώ τον αυτοσαρκασμό,την αίσθηση ΄΄προσωπικού΄΄ χιουμορ που λυτρώνει!
    Και φυσικά δεν με κουράζεις!ούτε να το σκέφτεσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Dyosmaraki,καλή σου μέρα!Φυσικά υπάρχουν πολλοί κόπτες,αιγυπτιακής καταγωγής,εχουν την αγορά στα χέρια τους,στην πλειοψηφία τους ανήκουν στην αστική τάξη,ειναι οργανωμένοι γύρω από την εκκλησία τους,έχουν δικούς τους συλλόγους,γενικώς έχουν μια ισχυρή παρουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ndn,φάνηκε ότι σούλειψε η blogoτσαρκα,με την περαντζάδα που έκανες σ'όλες τις αναρτήσεις που ανέβασα όσο έλειπες!Σ'ευχαριστώ!
    Ποια μεσαία τάξη;Κι αν τυχον αναπτυχθει κάποτε σε τέτοιες χώρες,θα τη βουλιάξουνε κι αυτην οι από πάνω στις δήθεν ΄΄απολαύσεις ΄΄ της καθημερινότητας!Ηδη το παρατηρώ εκεί και είναι θλιβερό:ψωμί να μην έχουν να φανε,την coca cola !τους τη θέλουν απαραιτήτως!Πώς!Χωρίς cola γίνεται;
    ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας δίνεις vad μου.
    Αλήθεια εκεί ζεις και εργάζεσαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Με συγχωρείς τώρα είδα σε σχόλιο σου ότι είσαι φιλόλογος εκεί σε Γεμνάσιο - Λύκειο.
    Λοιπόν περιμένουμε κι άλλες πληροφορίες και φωτο από το Σουδαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Mερόπη μου,δεν πειράζει,το κατάλαβα,ούτε θα μ'ενοχλούσε να το ξανάγραφα!Και φυσικά η ενημέρωση και οι φωτογραφίες δε σταματούν εδώ!Τόσα πολλά που έχω να πω,καποια στιγμή θα με βαρεθείτε!Νάσαι καλά...
    Καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. seisaxtheia,dyosmaraki και ndn,χάθηκαν οι απαντ'ησεις μου στα σχόλια σας,συγνώμη,δεν ξέρω τι γίνεται!
    ΜΕΡΟΠΗ,χαθηκαν και τα δικά σου σχόλια και η απάντηση μου!
    Χαθηκε επίσης η αρχειοθήκει των ιστολογίων μου,καποιος είπε να μην ανησυχώ θα επανέλθουν,επειδή ομως είμαι γενικώς αγράμματος με τα ιντερνέτια(!!!),ας μ'ενημερώσει καποιος και όποιος μπορεί ας βοηθήσει εμένα τον ανίδεο!
    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. dyosmaraki και ndn,δεν ξέρω γιατί,χάθηκαν οι απαντήσεις μου στις παρεμβάσεις σας!
    ΜΕΡΟΠΗ,χάθηκε και το σχόλιο σου και η απάντησή μου.Καποια στιγμή χάθηκε και άλλο σχόλιο,το οποίο όμως επανεμφανίστηκε!Πριν βγει το συμπέρασμα ότι ο vad ασκεί λογοκρισία(!!!),ας πει κάποιος σε μένα τον ιντερνετικώς αγράμματο,τι στο καλό μπορεί να συμβαίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δεν καταλαβαίνω τι στο καλό γίνεται,χάθηκαν καποια σχόλια και παρεμβάσεις φίλων!Δύο σχόλια χαθηκαν και επανεμφανίστηκαν!Μπορεί κανείς να δώσει εξήγηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος7/8/08, 8:41 μ.μ.

    @ Vad (Ο χειμώνας στο Χαρτουμ...κάτι σαν Βαρδάρης στη Θεσσαλονίκη!)
    Δεν έχεις ιδέα πόσο πεθύμησα τη Θεσσαλονίκη φίλε μου. Έρχομαι 1-2 φορές το χρόνο και βλέπω συγγενείς και φίλους. Φέτος δεν τα κατάφερα ακόμα...

    Όσο για το σχόλιο (ψωμί να μην έχουν να φανε,την coca cola !τους τη θέλουν απαραιτήτως!Πώς!Χωρίς cola γίνεται;)
    Γιατί εμείς πάμε πίσω; Βλέπεις κόσμο να μένει σε τρύπες αλλά το κάμπριολε αμάξι και τα ακριβά τα ρούχα τα χουνε. Κι ας μην έχουνε να φάνε...
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος7/8/08, 8:50 μ.μ.

    Vad: "Ο χειμώνας στο Χαρτουμ...κάτι σαν Βαρδάρης στη Θεσσαλονίκη!"
    Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο πεθύμησα τη Θεσσαλονίκη. Έρχομαι 1-2 φορές το χρόνο να δώ φαμίλια και φίλους αλλά φέτος δεν τα κατάφερα ακόμη...

    Όσο για το: "ψωμί να μην έχουν να φανε,την coca cola !τους τη θέλουν απαραιτήτως"
    Γιατί τι γίνεται με εμας; Δεν είμαστε και πολύ διαφορετικοί... Οι περισσότεροι μένουν σε τρύπες, δεν έχουν να φάνε αλλά το κάμπριολε αμάξι, οι διακοπές (διακοποδάνειο!) και το ακριβό ρούχο δεν τους λέιπει... Κι ας μην έχουνε να πληρώσουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Mερόπη μου,γεια σου!Από χθες το βράδυ χαθηκαν κάποια σχόλια στο blog μου,μαζί και τα δικά σου,όπως και η απάντησή μου σε σενα,σήμερα επανεμφανίζονται ένα-ένα,δεν εμφανίστηκε ακόμα η απάντησή μου.Οντας άνίδεος σε σχέση με τα ιντερνετικά,δεν έχω ιδέα τι συμβαίνει,αν κάποιος ξέρει,ας με διαφωτίσει!
    Κατάλαβα οτι δεν είδες την απάντηση μου σε άλλο σχόλιο,δεν πειράζει,δε χάθηκε ο ΄κοσμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Να είσαι καλά vad μου για τις τόσο ενημερωτικές αναρτήσεις σου για μια χώρα που κρύβει μυστήριο και γοητεία!
    είναι σαν να την περπατάμε μαζί σου και περιμένουμε και τις χειμωνιάτικες περιηγήσεις σου!
    καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Και ξαναεμφανίστηκαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος8/8/08, 10:08 π.μ.

    ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΘΕΣΗ ΕΧΕΙΣ;
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ;
    περιμενω το αφιέρωμα στο σχολείο σου, καθώς και τις δυνατότητες που έχουν οι έλληνες εκπ/κοί να υπηρετήσουν σε τέτοια σχολεία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος8/8/08, 4:08 μ.μ.

    Το ίδιο έγινε με σχόλια που σ'άφησα χθές εγώ. Δεν εμφανιστήκανε καθόλου και μετά αρχίσανε να μην φαίνονται σχόλια που ήδη ήτανε εκέι. Rώτησες την υποστήριξη του blogspot?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Elgrecogr,φίλε μου,Θεσσαλονίκη είναι αυτή,ξεχνιέται;
    Ανέφερα την κόλα για να δείξω πώς μπορεί κανείς να οδηγήσει ακόμα κι αυτούς που στερούνται στην ψευδαίσθηση της καταναλωτικής ευτυχίας!Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τη δική μας κοινωνία,οπου όμως,οπως πολύ σωστά το έθεσες,το καταναλωτικό όνειρο μοσχοπληρώνεται!
    Καλό τριήμερο....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Aaa!!Μα που πήγε το σχόλιό μου που πριν μερικές μέρες σου άφησα;;
    Και εγώ που ήρθα να δω την απάντησή σου... Περίεργο μου φαίνεται!!
    Και δεν ήταν και σχόλιο που θα έλεγε κανείς ότι το διέγραψε ο ιδιοκτήτης του ιστολογίου! Χαχαχα!!
    Τέλος πάντων!
    Αυτό που είχα πει και που ήθελα να εκφράσω είναι το ευχαριστώ μας που μας ξεναγείς στα μέρη αυτά, και μάλιστα μας γνωρίζεις από "μέσα" τον τόπο, τους ανθρώπους του και την κουλτούρα τους!! Να είσαι καλά vad μου και περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και τις χειμωνιάτικες αναρτήσεις σου για τον τόπο που θα ζεις και θα εργάζεσαι!
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Vad
    Έλεος!!! Κάνε κάτι!! Χάθηκε για δεύτερη φορά το σχόλιό μου που σου έστειλα σήμερα!!!
    ???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Α! Καλά τώρα φάνηκε το πρώτο-πρώτο σχόλιό μου! Για να δούμε και τη συνέχεια...
    Χαχαχα!!! Κάτι γίνεται στα σχόλιά σου. Έλεγξέ το!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Μαριάνα μου,σ'ευχαριστώ,το χειμώνα εσείς θα μου δίνετε κουράγιο εκεί μακριά που θάμαι!Ο Κολόμβος για να ανακαλύψει την Αμερική έκανε λιγότερα μίλια απ' οσα κάνω εγώ για να φτάσω στο Χαρτούμ!!!
    Καλό απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Τσουκνίδα,καλως όρισες στην παρέα μου!Τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού στελεχώνονται με μόνιμους εκπαιδευτικούς από το ΥΠΕΠΘ κατόπιν εξετάσεων.Φυσικά θα ακολουθήσει ανάρτηση με θέμα τα σχολεία,όλα με τη σειρά...
    Καλό απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καπιταλιστικό κουμμούνι,περίπου το Νοέμβρη έρχεται η εγκύκλιος στα σχολεία,κάνεις αίτηση ,δινεις εξετάσεις σε ξένη γλώσσα γύρω στο Μαρτη και..άντε με το καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Γεια σας και από μένα. Βασιλάρα φιλε κάλλιο αργα παρά αργότερα. Περασε καιρός που με κάλεσες αλλα μία έτσι μία αλλιώς τώρα εμφανίστηκα.
    Για όσους δεν με ξέρουν, παλιός (καλά όχι και πολύ παλιός ) περαστικός και εγώ από το Σουδάν. Υπηρέτησα με τον ΟΗΕ στο ABYEI, στο κεντρικό Σουδάν, το 2006. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν και το party της ζωής μου αλλά σαν εμπειρία ήταν χρήσιμη(???). Πάντως οι λίγες μέρες στο Χαρτουμ ήταν ωραίες, χάρη ΠΑΝΤΑ στους καλούς φίλους που μας στάθηκαν στα πρώτα βήματα, σε μία τόσο διαφορετική χώρα. Η αλήθεια είναι ότι παθαίνεις ένα πολιτισμικό σοκ (όχι τόσο στο Χαρτούμ, όσο στο ABYEI)ειδικά όταν βγαίνεις από το αεροπλάνο και ψαχνεις να βρεις τον τύπο με το σεσουαρ που σου ρίχνει τον καυτό αέρα, γιατί αποκλείεται λες να κάνει τόση ζέστη κάτι παίζει. Και έχεις και τα φιλαράκια να σου στέλνουν mail " Πολύ ζέστη στην Ελλάδα φίλε άσε όλη μέρα παραλία αλλιώς δεν παίζει" και τέτοια κουλά και εσύ είσαι με 45- 47 βαθμούς στη σαβάνα στο Abyei, με το χώμα σκασμένο και χωρίς κτήρια μόνο καλύβες.
    Πάντως για όσους πρόκειται να πάνε αξίζει τον κόπο. Το Χαρτούμ έχει αξιόλογα πράγματα να δεις, καθώς και άλλα μέρη στο Σουδάν.
    Για όσους πρόκειται να πάνε σε αποστολή (ΟΗΕ ή άλλο οργανισμό), με χαρά θα δώσω πληροφορίες και tips, γιατί κάθε μέρος σε αυτή τη χώρα είναι διαφορετικό από τα άλλα.
    Αντε τα λέμε
    Χάρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Μαριάνα μου,συγνώμη,δεν ξέρω τι γίνεται,σχόλια χάνονται,άλλα αργουν να δημοσιευθουν,δια΄βασε σε παρακαλώ και πιο πάνω,θα δεις.σούγραψα απάντηση,μα δε δημοσιεύτηκε ακόμα!Μα όλα σε μενα τον ΄΄αγράμματο ΄΄συμβαίνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Diabase edo
    http://krotkaya.wordpress.com/2008/08/12/slave/#comments
    αν θελεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Σίγουρα θα είσαι καλή παρέα το χειμώνα. Οι φωτογραφίες, τα σχόλια, οιπληροφορίες και οι προσωπικές σου εκτιμήσεις είναι πολύτιμες.
    Με το καλό να ξαναπάς δάσκαλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. poli aplo kai gliko to parousiazete to sudan mou k.vad

    ΑπάντησηΔιαγραφή